40 kommuner brugte under tre fjerdedele af værdighedsmilliard

Ældreministeriet har givet 85 kommuner lov til at overføre 235 mio. kr. fra Værdighedsmilliarden til 2017. Årsagen er, at kommunerne helt enkelt ikke har kunnet nå at bruge pengene i 2016.

Det var kun 13 ud af landets 98 kommuner, der nåede at bruge alle pengene fra Værdighedsmilliarden på budgettet for 2016, som det ellers var planen, da Folketinget som led i finansloven for 2016 bevilgede den ekstra milliard til at sikre de ældre værdighed.

Det burde ifølge formanden for Ældre- og Sundhedsudvalget i Viborg, Mette Nielsen (S) ikke komme bag på landspolitikerne, at pengene ikke blev brugt i 2016.

- Det der er helt lavpraktisk svært er, at der kommer nogen nationale udmeldinger og store ord, om at nu er der værdighed på dagsordenen, og så skal vi gøre os klar til den virkelighed. Men inden pengene er udbetalt, så er der jo gået halvdelen af året, og det betyder jo, at det aldrig kan være med fuld effekt det første år, siger hun.

Forståelse fra Ældresagen

I Ældresagen er der også forståelse for, at kommunerne ikke har nået at bruge pengene i 2016.

- Loven trådte i kraft den 1. marts og kommunerne skulle have vedtaget deres værdighedspolitik den 1. juli. Så på den måde kan man sige, at kommunerne har haft relativ kort tid til processen i 2016. Så hvis man har vurderet, at en del af de indsatser, som skulle løfte værdigheden har krævet mere forberedelse, så giver det mening, at man har valgt at overføre midler til 2017, siger konsulent Tina Høgh Borgen fra Ældresagen.

 Store forskelle mellem kommunerne

40 kommuner har brugt mindre end 75 pct. af pengene, og der er stor forskel mellem kommunerne.

Gribskov Kommune er med et forbrug på kun 5 pct. af de tilmeldte midler den kommune i Danmark, der har brugt mindst og dermed får overført mest til 2017.

Formand for Social- og Sundhedsudvalget i Gribskov Kommune Birgit Roswall, (V), siger, at Gribskov har haft meget fokus på, at pengene bliver brugt på et reelt løft. 

- Vi kan hurtigt lave et klippekort eller sende folk på en udflugt, men vi vil etablere varige forbedringer på ældreområdet, siger hun.

Gribskov vil blandt andet bruge 800.000 kroner til at få læger ud på plejehjemmene, så der er plejehjemlæger tilknyttet til de enkelte plejehjem. Underskrifterne på kontrakterne er først kommet i hus for fjorten dage siden.

- Det er rigtig svært at få afløb for pengene samme år. Det er det samme med køkkenpuljen. Hvordan går de ting hånd i hånd, når man har lavet budgettet?, siger Birgit Roswall.

Kortet er interaktivt - zoom og hold musen over de enkelte kommuner for at se forbruget. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DK-Økonomi leverer politisk økonomiske nyheder til de centrale aktører i kommuner, byråd, centraladministrationen, folketing, og en lang række interesseorganisationer.